Hálás vagyok, azért
-hogy írjátok a listát.
-hogy magyarul beszélhetek, és így megadatott, hogy megértsem a világ működését.
-hogy találtam egy gyerekjátékot, amivel be tudom mutatni 3 dimenzióban mindazt, amiről a könyveim szólnak.
-hogy találkoztam Colettel.
-hogy elolvashattam Kékmadár blogján Böjte Csaba szavait. ("Mellesleg" gyönyörűek Kékmadár kerámiái)
-hogy létezik ilyen ember, mint Böjte Csaba.
Ádám kérdezte, hogy folytathatja-e...
Hát persze! Ez a lényeg, hogy minden napra találjunk valami "hálálkodnivalót" :-)
És itt az állítólag tuti mézeskalács recept (még nem próbáltam ki):
Hozzávalók:
28 dkg liszt
10 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál méz
18 dkg porcukor
1 kiskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj
reszelt narancshéj
mézeskalács fűszerkeverék.
Mindent összekeverünk (a vajnak puhának kell lenni), és betesszük a tésztát a hűtőbe min.1 órára, max. 1 napra.
A mézeshez kapcsolódó tanács:
VálaszTörlésa dobozba almaszeleteket kell tenni, hogy megpuhuljon. Én is csak hallottam. :))
sziasztok!
VálaszTörlésAz almadarabok igazak, tapasztalatból mondom, de úgy kell elhelyezni a jól záródó dobozban, hogy a mézesekhez csak a héjas fele érjen különben, annyira átnedvesedik a mézes, hogy szétmálik.
Nekem is van egy másféle,de tuti, kipróbált recept. Ha esetleg érdekelne benneteket szívesen megosztanám.
Balansz
Karácsonyi mézes
VálaszTörlésHozzávalók:
25dkg méz
12dkg cukor
10dkg margarin
1 tojás
50dkg liszt
2 cs. sütőpor
2 tk. mézes-fűszerkeverék
díszítéshez: mandula, dió mazsola, zselés-cukor darabkák, v. ami tetszik
A mézet, a cukrot és a margarint egy lábasban mérsékelt tűzön állandóan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen felolvad. Az edényt hideg vízbe állítva kissé visszahűtjük, beleütjük a tojást. A liszthez adjuk a sütőport és a fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a tojásos mézes-keveréket. Összegyúrjuk ( kicsit ragacsos lesz). Cipót formálunk belőle és lisztezett fóliába (folpackba) csomagoljuk, és LEGALÁBB 5 ÓRÁRA hidegre (hűtőbe) tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180-200C-ra. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel (kb.1 cm-nyire) egymáshoz a kivajazott (margarinozott) tepsibe rakosgatjuk . Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük.
Mindössze 5-7 percig sütjük ( a mézes könnyen megég és keserű lesz).
Jól záródó fém-vagy műanyagdobozban tároljuk.
1-2 napra 2-3 negyed almát szoktam tenni a dobozba, attól átveszi a süti a nedvességet és hamarabb puhul.
Balansz
Köszönöm, hogy megosztották a mézesek receptjeit, holnap legalább egyet kipróbálok. És köszönöma kedves szavakat és örülök, hogy Csaba testvér gonodolatait megoszthattam veletek. Nagyon megtisztító, megerősítő őt olvasni.
VálaszTörlés