Spirituális kerámiafestő műhely

Spirituális kerámiafestő műhely

2011. január 30., vasárnap

Az önálló gondolkodás hete

Nem túl régen itt volt nálunk a Dalai Láma, és előadást tartott Budapesten. Az előadás végén kérdéseket tettek föl neki az előadás résztvevői. Az egyik kérdező azt kérdezte, hogy Dobogókőn van-e a Föld szívcsakrája. A választ itt láthatjátok:

A napokban olyan körlevelet kaptam, ahol ezt a választ sokan kikérik maguknak, és hosszasan ecsetelik a magyarság múltját, a Pilis-kutatás eredményeit, és a Dalai Láma népünkkel szemben tanusított tiszteletlenségét...

Jómagam másként látom a dolgokat... Én nem tettem volna föl a kérdést, hiszen mi pontosan tudjuk, hogy Dobogókő egy szívcsakra. És pont. Miért tudná ezt jobban a Dalai Láma?! Viszont ha már tőle vártuk a választ, akkor miért nem köszöntük meg egyszerűen, hogy válaszolt. (?) Értitek... kérdeztünk, és a kérdésre csak egyetlen válasz létezett számunkra, de mert nem azt a választ kaptuk, amit vártunk, rögtön rossz lett a Dalai Láma.
Ilyen a rossz értelemben vett tekintélytisztelet. Amikor mindent elhiszünk a tudósoknak, guruknak, "celebeknek", és nem gondolkozunk, nem a saját tapasztalatainkra támaszkodunk.

Ezért a hét témája az önálló gondolkodás. Kérdőjelezzünk meg a héten minden hozzánk érkező megkérdőjelezhető információt, és próbáljuk meg ellenőrizni a hitelességét. Együtt most is könnyebb lesz, hisz több szem többet lát.



14 megjegyzés:

  1. Emlékszem, hogy engem is összezavart kissé a Dalai Láma válasza. Az én szememben az ő hitele, tekintélye kicsit visszaszorult, azok után, hogy tudjuk, nem egyszer járt Dobogókőn (ha nem lenne jelentős hely, nem vesztegette volna ott az idejét), és régebben egészen másként vélekedett Dobogókőről...

    Mindenesetre próbálok jóindulatúan gondolkodni a Lámáról, és meglátni benne a bölcsességet: lehet, nem akarta, hogy átlendüljünk a ló túlsó oldalára, és rosszul értelmezzük, amink van, többnek gondoljuk magunkat másoknál.

    Egyébként igazad van, nem kell mindent elhinnünk elsőkézből, csak azért, mert orvos, fizikus, médiamunkás, ezoterikus tanító, stb. mondja. A mostanában sokat hallott "tudatosodásnak" ez az egyik kulcsa. Azért kaptuk az agyunkat, hogy használjuk! :)

    VálaszTörlés
  2. Így van. Amíg saját tapasztalataink helyett mások "tudását" szajkózzuk,akármekkora tekintéllyel is rendelkeznek azok a mások, nem tettünk semmit a világért.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Többször láttam már ezt a felvételt. Nem tudom, a Láma véleménye miért változott meg 10 év alatt, akkor ugyanis az ellenkezőjét mondta. Azt sem értem, miért kellett ezen percekig nevetni. Szerintem ez bántotta leginkább az embereket. Mindegyik vallási vezető egyszer ezt mondja, utána az ellenkezőjét néha, ha éppen ez a politikai érdek.
    Én minden évben többször elmegyek a Dobogó kőhöz, hatalmas energia van ott, és kivétel nélkül mindig csodásan feltöltődtem, vagy meggyógyultam. Meditációkban fontos üzeneteket, sugallatokat kaptunk a barátaimmal. Ha nincs a Pilisben a szívcsokor, és különleges energiák, akkor miért akarja minden idegen népség megszerezni?
    Igazatok van, nem szabad mindent elhinni. A megtapasztalás nagyon fontos. Valaki azt mondta, igazság sok van... ahány ember...

    Szép és tartalmas hetet mindenkinek! :-)
    Katica

    VálaszTörlés
  4. Kedves Színia és Katica!

    Igen, a sértődés sokak részéről érthető és a (ki)nevetés miatt talán jogos is, ugyanakkor tényleg nem kéne foglalkoznunk azzal, mit mond bármilyen ide-oda hajló vallási-politikai vezető, ha mi tudjuk, érezzük, mi az igazság.
    A Lámának ez a megnyilatkozása - A magyar ház mágikus titka után :) - egy újabb jel volt számomra arra nézve, hogy a saját hagyományaimnak, saját, magyar "ösztöneimnek", belső tudásomnak higgyek elsősorban, és ne (csak) keleten vagy nyugaton keressem a megoldásokat.

    A heti témáról az jutott még eszembe, hogy azért sem érdemes mindent fenntartás és gondolkodás nélkül elfogadni, mert esetleg hamis dolgok felé küldünk energiát, tovább erősítve azt...

    Ez jó feladat mindnyájunknak! :)

    Ádám

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    Nekem viszont az jutott eszembe a Dalai lámát hallgatva,hogy egy nagyon vicces (viccelődő) ember(Olvastam egy könyvet róla és ott is hasonlóképpen válaszolt/reagált és nevetett az egyes kérdések feltétele után.), úgyhogy nem csodálkozom a válaszán. Egyébként is egy olyan kérdést tettek fel neki, amire már régebben is mondott...akkor meg miért kell kérdezni ugyanerről?! Mi is tudjuk a választ, akkor meg kár faggatni.
    Másrészről ilyen nagy közönség előtt lehet, hogy nem "illdomos" elmondani, hogy mi a helyzet...(nem tudhatjuk mi volt a háttérben, hiszen az ember nem mindenki előtt szeret bizonyos dolgokról beszélni)
    Még a tv-ben is ez volt egyszer egy kvízkérdés, és bizony a versenyző nem tudta a választ...
    Szerintem nem a politikai helyzet miatt reagált így a Dalai láma.
    Jó lesz a jövő heti téma is: önálló gondolkodás.;-)
    Minden Jót!
    Kingu

    VálaszTörlés
  6. Örülök az eheti feladatnak, nagyon.

    VálaszTörlés
  7. 1. Igen, ez a feladat nagyon jó!
    2. Két éve még közelebb lakom Dobogókőhöz, mint korábban - ez is nagyon jó! Tapasztalás!
    3. Ma reggel kaptam egy érdekes cikket a boltokban kapható étkezési sókról, pontosabban arról, hogy mennyire mérgezik a szervezetünket. A szerző a tiszta sót NaCl fogyasztását javasolja. De az jutott egyből az eszembe, hogy önállóan gondolkodva kell elfogadni/befogadni az olvasottakat... megint összeértek a szálak! :)

    VálaszTörlés
  8. Dalai Láma témában:
    Jót tett nekünk ezzel a kijelentésével, mert ezentúl végre többen "ejtik" majd az olyan nagyon ajnározott keleti tanokat...amelyek nem nekünk, magyaroknak készültek. A másik dolog, ami eszembe jutott, hogy 10 évvel ezelőtt valóban Ő mondta-e azokat a bizonyos szavakat Dobogókőről, vagy csak valaki kitalálta és körbe küldte az interneten?!

    Ha só ügyben gondolkodunk, akkor vajon milyen sót evett évezredek óta az emberiség?! A bányászott finomítatlan sót, illetve a tengeri sót. Egyiket sem kezelték, tömbökben árulták. Az adalékanyagok minden esetben vegyszerek, és a vegyszerek a test számára többnyire mérgek.

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Próbáltam utána keresni,hátha megtalálom a "forrást", ahonnan erednek Dalai Láma bizonyos szavait, de a wikipédiában is csak cáfolatot találtam:
    Wikipédiából
    Vallás [szerkesztés]
    Ez a szócikk nem tünteti fel a forrásokat, amelyeket felhasználtak a készítése során.Önmagában ez nem minősíti a szócikk tartalmát: az is lehet, hogy minden állítása igaz. Segíts megbízható forrásokat találni, hogy alátámaszthassuk, ami a lapon olvasható!


    Rám-hegy, Ferenczy-szikla
    Egy ezoterikus nézet szerint Dobogókőn és környékén, a Pilisben található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk dobogó szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával.[3] Az Ősmagyar Táltos Egyház szerint a szívcsakra a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található; vezetőjük laoszi és kambodzsai lámákat és buddhista szerzeteseket is elvitt oda.[4]
    Az elmélet alátámasztására többek között a dalai lámának tulajdonított következő idézet szolgál: „A tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de például a Földgolyón is számon tartja. A hagyomány szerint a Föld szív-csakrája Magyarország területén van.”[3][5] Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ vezetője szerint – aki a láma hét magyarországi látogatása közül ötnek szervezője volt – a láma ilyet nem mondott; már csak azért sem, mert ilyen fogalom a buddhista filozófiában nem is létezik.[6] Mindezt hazánkba való újabb látogatása során, 2010.09.18-án, a Papp László Arénában egy nézői kérdésre válaszolva maga a láma is cáfolta. Szerinte már a kérdés is nagyon "Magyarország-központú", de ezzel semmi gond nincs, mert minden nép szeretne kicsit a középpontban lenni... a magyarok azt gondolják, hogy ők a világ közepe, de ezt gondolják a mexikóiak is, és így tovább.[forrás?]
    Az elmélet szerint Dobogókő nevében archaikus tudást őriz, melynek mondásban rögzült, elhomályosult változata máig él a Kárpát-medence népeinél: Közép-Európát az itt élő népek kontinensünk szíveként emlegetik. [forrás?] Már elődeink is tisztában voltak a hely jelentőségével. Attila hun vezér legféltettebb területe ez volt a Kárpát-medencében[forrás?]. Egy legenda szerint a halála után a mennyei képe is megjelent itt.[forrás?]

    De ez is érdekes:
    A Dunakanyar íve és a folyó elágazásai a régi időkben az egész Pilis hegységet szív alakban fogták körül. Ahogyan az emberi szervezet központja a szív, - amely az életet fenntartó, a folyamatosan megújító energiákat, az Én-erőket hordozó vér keringtetője -, úgy a magyarországi szívcsakra a "földi véráramban" tölti be ugyanezt a szerepet!
    Atilla hun király sem véletlenül választotta óriási birodalma központjául ezt a környéket. Birtokában voltak az ősi tudásnak a magyar táltos papok is. Éppen ezért az Ősmagyar Táltos Egyház most arra készül, hogy információs táblákat helyez ki Dobogókő erdei ösvényein, hogy feltüntessék, hol, milyen szakrális hely kereshető fel. Kovács András táltostanár szerint a szívcsakra a Rám hegyen található, a Ferenczy-sziklánál. Ő is egyre több komoly érdeklődőt kalauzol el oda. Az ő segítségével jártak már a helyszínen laoszi és kambodzsai lámák, buddhista szerzetesek is. A kínai shaolin egyház szintén a Pilisben alapított falucskát, s annak is oka lehet. Hitük szerint ugyanis a szívcsakra közelében gyógyul, megújul, feltöltődik az ember.


    Balansz

    VálaszTörlés
  10. Tessék elmenni és személyesen tapasztalatot szerezni. Nyáron, szabadság idején az ország bármely részéről el lehet oda valahogy jutni. Milyen jó, hogy nem külföldre kell menni. Ha olyan utitárssal megyünk, aki tudatlan (a szívcsakrát illetően) és hitetlen, még jobb, mert akkor ő lehet a kontrollszemély atekintetben, hogy érez-e valamit.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Balansz!

    Nagyon szépek az idézetek, amiket feltettél ide, sok igazság van benne. Ám a heti feladatot gondold át TE is: elhiszel-e mindent, amit olvasol, amit hallasz.
    Kovács Andrást nagyon jól ismerem, sok állításáról kiderült, hogy nem igaz. Főképp az ilyen-olyan keleti papokkal kapcsolatban. Amúgy sok dologban igaza van Pilis ügyben, de Aradi Lajos, Szántai Lajos és a többi kutató tudós a forrása. Keresd meg őket.
    A Shaolin falu szálloda és fürdő, magyar tulajdonossal, nincsenek ott szerzetesek.
    Szerintem örülnünk kéne, hogy nekünk van ilyen ősi helyünk, és mindenkinek magának kéne felfedezni, megtapasztalni, hogy mit rejt és mit ad számára a Pilis. Messziről jött ember mondjon amit akar:-)

    A heti feladat nagyon jó. Évek óta igyekszem gyakorolni.

    Színia, Ádám egyetértek veletek :-)))

    Katica

    VálaszTörlés
  12. Katica! Köszönöm.
    Balansz

    VálaszTörlés
  13. Nekem nagyon tetszik ez a dolog...Alig vagyunk néhányan, és máris helyére tettünk néhány széles körben ismert, ám téves információt. Képzeljétek el, mennyi téves info keringhet a világban, amely meghatározza az életünket. A média tulajdonképpen bármilyen témát, történetet bedobhat a közösbe ellenőrzés nélkül. Olyan ez, mint a pletyka. Valaki elindítja, és csak kering, duzzad, alakul, nő.
    A kérdés: Vajon valósággá válik-e...?!

    VálaszTörlés
  14. Bizony, felesleges nekünk idegenből jött tanokban hinnünk, mikor itt a mi legősibb, minden bölcsességnek alapja bölcsességünk, csak meg kéne érteni és aszerint élnünk!

    A Dalai Láma a Római Páholy tagja, szabadkőműves.
    Gyakorlatilag a világ végigtarhálásából él és a legjobban úgy látszik, hogy nem akárkik fizetik!
    Tavalyelőtt írt könyvet egy nyugati pénzügyi szakértővel közösen, amiben a globalizmust élteti és ugyancsak dicsérte a mostani látogatásakor az EU-t is.
    El lehet felejteni az öreget.

    Vadimari

    VálaszTörlés