Spirituális kerámiafestő műhely

Spirituális kerámiafestő műhely

2011. február 9., szerda

Hit vagy bizonyosság

Hinni, bízni benne, vagy tudni, hogy létezik... milyen különbség.
És milyen jó lenne, ha át tudnánk adni egymásnak a bizonyosságot - de sajnos nem tudjuk. Hiába mondja el egyikünk, hogy ő látta a Jóistent, és beszélgetett vele - a többiek legfeljebb rácsodálkoznak, de nekik ez nem lesz bizonyosság. Hiába mondom el én a saját élményeimet, abból sem lesz másoknak tudás, vagy meggyőződés.
A hit viszont szükséges ahhoz, hogy szép lassan mindenki megkapja a maga bizonyosságát és tudását, ha szeretné, ha kéri. Mert abban biztos vagyok, hogy mindegyikünk megkapja, de mindenki másként. Hit nélkül viszont nehéz bizonyosságot SZERezni, hisz ha az agyunk, a tudatunk elzárkózik valamitől, nem veszi észre a jeleket. Figyeljétek meg, hogy amikor mondjuk házat keresünk, mindenütt meglátjuk az "eladó" táblákat, viszont ha nem keresünk, nem nagyon vesszük észre.
A hittel az agyunkat "Istenkereső üzemmódra" hangoljuk. :-)

Szerintetek hogyan lehet eljutni a hittől a bizonyosságig?!

6 megjegyzés:

  1. A bizonyosság a lelkünkbe van kódolva, ha van annyi hitünk, hogy megengedjük, megkapjuk a bizonyosságot. Belül kell keresnünk, mélyen legbelül, s onnan a világ is feltárulkozik :)

    VálaszTörlés
  2. Még úgy érzem, hogy nálam nincs meg a teljes bizonyosság. Erről a kérdésről nyilatkozni szerintem csak az tud, aki már "megélte".
    Azt biztosan érzem, hogy nyitottnak kell lenni, és aki nyitott, azt utoléri, vagy legalább előbb észreveszi.

    VálaszTörlés
  3. "Istenkereső üzemmód?" -Ragyogó megfogalmazás!...:-)

    Isten, istenek nem mások, mint bonyolult elmeprogramok, kizárólag az emberi fejekben. Minden, amitől függsz az fölötted van, így hatalma van rajtad, amíg ALÁveted/-függeszted magad. De ezek is általad gyártott, vagy elhitt, hamis istenek.

    Mindenkiben MAGában él a felelős TEREMTŐ, MINDENHATÓ isten(e). Erről szól Jézus tanítása és az ősi magyar bölcsesség.
    Ezt próbálja felülírni, elfeledtetni az összes hatalom, vallás, szekta, papok, biblia, stb.
    Ha erre rájönnének a tömegek és ezt az erőt a jóra, a RENDRE, a SZERetetre fordítanák, nem volna mivel rettegtetni, hatalmaskodni rajtuk.

    Vadimari

    VálaszTörlés
  4. Hétfő reggel munkába menet, pont a HIT hetének legelején egy óriásplakátot láttam a buszról, ezzel a felirattal: a hit cselekvés! Szóval, működik a szinkronicitás rendesen :)

    Az én világképem szerint muszáj lennie egy "felsőbb" teremtő erőnek, rendező elvnek, nekem ehhez elég körülnéznem a világban vagy épp a saját környezetemben. Az tényleg igaz, hogy mindannyian teremtők vagyunk, de egy ilyen komplex világegyetemet még az összes teremtő erővel bíró lény együttes tudata sem tud létrehozni és működtetni. Én így gondolom.

    Nemrég olvastam, szerintem idevág: egy hívő tudós kérdezte egy szkeptikustól, hogy szerinte mi hozta létre, mi irányítja ezt a világot? A szkeptikus azt mondta, hogy a fizikai törvények, semmi más. Erre a hívő: és a fizika törvényeit ki hozta létre? ...

    Minél többet tudok a világról, számomra annál nyilvánvalóbb Isten létezése, bár való igaz, hogy "azon valának papok és királyok, e földi istenek, hogy vakságban tartsák a népet, mert ők uralkodni akarnak, s uralkodni csak vakokon lehet" (Petőfi: Az apostol)

    VálaszTörlés
  5. "Nem keresnél, ha már nem találtál volna meg."

    VálaszTörlés
  6. A HIT egy paradoxon dolog. Ha bizonyos vagyok valamiben abban nem hiszek, hanem azt már tudom.
    Csak abban hihetek amiben nem vagyok bizonyos.

    Épp ez a nagyszerű a hit-ben. hogy úgy működik, hogy Istennek nem kell hozzá "léteznie". Amikor valaki a hitben a bizonyosságig jut, akkor valójában már nem hisz Istenben. hanem tudja, hogy van. :)(Még akkor is tudni fogja, ha nem tud rámutatni az ujjával, hogy itt vagy ott van) Hinnie csak annak kell benne aki még nem tudja, hogy van. Aki kitartó a hitben és sokáig hisz benne bizonyossága egészen odáig fog nőni, hogy úgy véli, hogy van.

    Ha úgy tetszik, HIT által "hozod létre". Így válik valósággá. A Te valóságoddá.

    Teljesen mindegy, hogy valójában van-e Isten vagy nincs, hiszen még azt sem tudjuk pontosan eldönteni, hogy a "valójában" az mit jelent. Mi vagyunk-e egyáltalán ? :) Az univerzum léptékjében az ember egy elhanyagolható semmiség. Mint az ember számára az atommag körül keringő elektron héján egy karcolat.

    Helyes az a megközelítés, hogy én úgy tudom, hogy van Isten. Én ebben hiszek. Bizonyítani mások számára nem tudom. Csak azt tudom mondani, hogy ha eléggé hisztek (őbenne), akkor meg fog nektek (is) mutatkozni.

    De ha nem hisztek benne, akkor láthatatlan marad (előttetek)

    Isten egy valóban misztikus dolog. ÉS a vele való kapcsolat is az. egyszerre misztikus, másikus és spirituális is. (De csak akkor, ha hiszel benne :)

    bukovinai.

    VálaszTörlés