Spirituális kerámiafestő műhely

Spirituális kerámiafestő műhely

2008. december 6., szombat

LYósda. Így LY-vel



Dec.10-től 19.-ig látható egy kiállításom Kisteleken (Ópusztaszer mellett) a Rendezvények Házában.


Író vagyok…

Vagy festő…

Vagy épp szobrokat készítek…

Legtöbbször persze a hármat együtt.

Írok egy képet, festek egy verset, vagy formázok egy színt, és így együtt… kialakul belőlük a mű. Az ősi magyar keresztény jelképrendszer jeleivel dolgozom, ezekkel „írom” a képeimet, és a szobraimat.
Ha elég sok alkotásom összegyűlt, elviszem őket egy kiállításra. (Leginkább azért, mert már nem férek tőlük otthon :-)
Jómagam ritkán járok kiállításokra, mert engem rendkívül bosszant, amikor sok-sok kép bármiféle hétköznapi funkció nélkül lóg egy üres terem falán…Szerintem egy jó festmény lógjon olyan helyen, ahol nap mint nap örömet okozhat az embereknek és ne dugják el a galériákba. Ezért hát azt találtam ki, hogy a saját kiállításom ne is legyen igazi kiállítás. Legyen inkább olyasmi, ahol történik valami…

Én bizony töredelmesen bevallom, hogy beszélgetek a szobraimmal, és időnként megtárgyalom velük a problémáimat, mert meglepően jó tanácsokat kapok „tőlük”. Gondoltam, ezt a módszert más is kipróbálhatná, hátha valakinek épp ily módon sikerül választ találnia egy-egy nagy kérdésére így Karácsony tájékán… úgyhogy mi lenne, ha a kiállítás most inkább LYÓSDA-ként működne. (Igen, így LY betűvel, és akik ismerik a könyveimet, azt is tudják, hogy miért.)

Aki engedi, hogy kapcsolatba lépjenek vele a képek és a szobrok, megteszik, és segítenek megtalálni a választ a kérdéseire. Aki eleve elutasítja őket, azoknál nagyon mélyen hallgatnak…

„HASZNÁLATI UTASÍTÁS” a kiállításhoz

A képek és a szobrok ugyanúgy születtek, mint a könyveim. Ha olvastad a könyveimet, és bízol bennem, vagy ha csupán megelőlegezed nekem a bizalmat, engedd, hogy segítsek megtalálni a választ a téged kínzó kérdésekre, illetve megtalálni a megoldást a problémáidra.
Nem én fogom megtalálni a választ, vagy a megoldást, hanem te magad. Én csupán annyit teszek, hogy megteremtem azt a környezetet, azt a „rezgést”, amely rávezethet a válaszokra. Jövőre vonatkozó kérdéseket nem érdemes firtatni, mert a jövőt magad írod itt és most.

Az egyik módszer:
-Járd körbe szép lassan a termet, nézz meg jól minden képet és szobrot.
-Állj meg annál a szobornál, amelyik a legkedvesebb számodra.
-Ülj le a szoborral szemben, és tedd fel a kérdéseidet.
-Írj le mindent, ami eszedbe jut. Annyi időt tölts el a szobor előtt, amennyire csak szükséged van.
-Most pedig ülj le a legkevésbé szimpatikus szobor elé, és itt is tedd fel a kérdéseidet.
-Írd le mindazt, ami közben eszedbe jut. Annyi időt tölts el a szobor előtt, amennyire csak szükséged van.
-Ülj le az üres képpel szemben, és várd meg, mi történik, mi jut először eszedbe…

A másik módszer:
Tedd fel magadban, vagy akár hangosan a megválaszolandó kérdést, és nézz körül a teremben. Amelyik alkotáson hirtelen „megakad a szemed”, az lesz a válaszadód. Ülj le elé egy kicsit, merengj el rajta, majd írd le, ami eszedbe jut.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Színia!
    Gratulálok a kiállításához szívből kívánom, hogy legyen sikeres, jusson el több emberhez a kiállítás üzenete. És elnézést azért, hogy mostanában hanyagoltam a blogot ill. a bejegyzések írását. Túl sok a kérdés nehéz lenne itt eldönteni, megfogalmazni melyik a leg "fontosabb".
    Még egyszer kívánok Önnek és családjának sok sikert, boldogságot és Szebb Jövőt no meg kellemes, meghitt ünnepeket.
    Üdvözlettel (bízva a minél előbbi személyes találkozásban)
    Papesz

    VálaszTörlés
  2. Kedves Színia!
    Gratulálok még egyszer a kiállításához és sajnálom, hogy nem tudtam megnézni. Az "esélyegyenlőség" sajnos nem vonatkozik azokra, akiknek nincs autójuk.:( Remélem lesz még valamikor egy hasonló kiállítása, amin én is ott tudok lenni.
    Kellemes, áldott üneppeket és Szebb Jövőt.
    Üdvözlettel
    Papesz

    VálaszTörlés
  3. Kedves Színia!!! Ma találtam rá a blogodra, aminek nagyon megörültem, mivel nagyjából minden könyved elolvastam - volt amit többször is. Karácsony előtt, a blogomban prédikáltam egy nálad olvasott dologról: a születésünkkor kapott három színről. Az érdeklődés olyan nagy volt ebben a témában, hogy nem győztem a bejegyzésekre válaszolni, mindenki tudni szerette volna a színeit, és további érdeklődő kérdések is elhangzottak. Szeretném a segítségedet kérni ebben a témában, hogy hol olvashatnék az asztrológiával kapcsolatosan a színekről, vagy lenne-e kedved erről bővebben publikálni a blogodban, mert akkor ideirányítanám az érdeklődőket.
    Bejegyzéseimben többször idéztem könyveidből, gondolataid igazát zsigereimben érzem. Bízom benne, hogy egyszer személyesen is megismerhetlek, addig is :"Isten veled!"

    VálaszTörlés
  4. Kedves Színia,

    köszönöm a gyors választ, így a meghitt ünnepek közepén. Nekem most van több időm gondolkodni, ezért kezdtem feszegetni a témát. Ez a kis blogos kör főként textíles kreatív blogoló lányokból áll, és mivel színekkel dolgozunk nap mint nap, gondolom, ezért is fogott meg többünket ez a téma.
    A legfőbb kérdés arra irányulna, hogy ezek a színek miben segíthetnek nekünk, és esetleg arról is szertnének többen tudni, hogy ha nem érzik magukának a színeiket, akkor ez mit jelent a számukra, talán letértek az "útjukról "???
    Bennem az a gondolat is felmerült, hogy ezek a színek feltétlenül a kedvenc színeink közé kell-e, hogy tartozzanak??? Sokan írták, hogy telitalálat, de voltak akik pont az ellenkezőjét érezték.
    Visszanéztem asztrológiai tanulmányaimat, és ott a jegyekhez a színek az uralkodó bolygó alapján vannak rendelve, így csak fele arányban egyezik a te elméleteddel.
    Ha van egy kis időd, akkor kérlek írj egy pár gondolatot ebben a témában, előre is köszönöm: colette

    VálaszTörlés