Spirituális kerámiafestő műhely

Spirituális kerámiafestő műhely

2011. február 27., vasárnap

Nehezen tűröm...

"Megnyitotta kapuit Moszkva első kutyaétterme, a Groom Room. A külön ebszépségszalonnal és -divatrészleggel is rendelkező ebvendéglő menüjét híres moszkvai éttermek szakácsai állítják össze állatorvosi felügyelet mellett.
kutyus
Előételnek például carpacciót ajánlanak friss csirke- vagy borjúhúsból, főételként pedig a főtt marhabélszínből készülő tatárt  zöldségágyon. Desszertként zseléket és habokat ajánlanak, ezek összetevőiről azonban még egyeztetnek. A ínycsiklandó fogásokhoz a négylábúak fogyaszthatnak kutyabort vagy kutyasört: állítólag mindkettő a megtévesztésig hasonlít a valódira, csak nem tartalmaz alkoholt. Egy komplett ebéd 6-7 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.
A Groom Room cicák fogadására is felkészült, de elsősorban a kutyákat várja, és közülük is a jól nevelt fajtákat. Itt ugyanis a négylábúak is porcelán tányérokból esznek, amelyeket abrosszal letakart kis sámlin szolgálnak fel.
Ami az úri kiskedvencek extra kényeztetését illeti, New York már Moszkvánál is előrébb jár. Itt már egy éjjel-nappali kutyadiszkó is van, ahol a kutyusok klasszikus zenét hallgatnak, szusit és húsgolyócskákat fogyasztanak, gyógyfürdőket vesznek és gazdáik költségére masszázsokat kapnak. A helyet azért nevezik diszkónak, mert a négylábú vendégek szakemberek segítségével tanulhatnak néhány tánclépést a parketten. Az intézmény olyan népszerű, hogy a másutt élő ebek számára néhol már elkezdtek csoportos New York-i utakat szervezni, hogy részük lehessen az élvezetben - írta a Komszomolszkaja Pravda."

És mindezt abban a világban hozzák létre,

amelyben az emberek egyharmada éhezik!



Ti hogyan bírjátok megemészteni az ilyen égbekiáltó igazságtalanságokat?!

2011. február 24., csütörtök

Fogmosó meditáció :-)

A gondolat teremt. A közös gondolat viszont erősebben és gyorsabban teremt, mint egyetlen ember gondolata, így a közös cél hatalmas erő. Jó dolog közös célnak, ha a Földet szeretnénk meggyógyítani, de mi lenne, ha előbb csupán a Földnek arra a részére koncentrálnánk, ahol mi élünk: Magyarországra...

Megtehetjük például, hogy  mától minden nap fogmosás közben mindannyian arra gondolunk, hogy Magyarország egy boldog, jólétben élő, tiszta, szép ország - a Föld legboldogabb országa...
Miért pont fogmosás közben?!
Azért, mert így a gondolat rendszeres lesz, és szokásunkká válik, vagyis minden nap egyre erősödik, minden nap közelebb kerül a megvalósuláshoz. Képzeljétek csak el, hogy mekkora erő, amikor mondjuk egymillió ember este tízóra és éjfél között ugyanarra a gondolatra koncentrál... (Optimista vagyok az egymillió embert illetően :-)

Arra gondoltam, hogy készítek egy képet ehhez a mindennapi "fogmosó"meditációhoz, vagy imához. Egy olyan képet, amelyen  mindenféle jó ömlik szünet nélkül a bőségszaruból Magyarországra. Ez a kép kinyomtatható, háttérképként használható a számítógépen, föltehetjük hűtőmágnesként a hűtőszekrényre, bekeretezhetjük és felakaszthatjuk a falra, bögrére nyomtathatjuk, szóval szabadon és kreatívan használható.
Az a lényege, hogy bármikor bárki ránéz, vagy csak rágondol, máris erősíti a gondolatot, mely szerint Magyarország jólétben, és boldogan él. Tegyünk hozzá még egy rövid imát, és ezzel a néhány apró lépéssel csodákat tudunk létrehozni:
"Hiszek egy Istenben,
Hiszek egy hazában,
Hiszek Magyarország feltámadásában."


Aki csatlakozik, kérem, hogy írjon nekem egy e-mailt szinia7@vnet.hu , hogy elküldjem ennek a felhívásnak és a képnek a nagyobb felbontású, továbbítható változatát. (A csatlakozókat számát pedig -már akik szólnak, hogy csatlakoztak- egy számlálón látjátok majd itt a blogon. Míg az egymilliót el nem érjük. :-)

Sajnos az eredeti kép festőjét nem ismerem, ha valaki ismeri, kérem, hogy szóljon, hadd írjam ide.

2011. február 22., kedd

Fogjunk össze?!

A hazaszeretetre is vonatkoznak a kereszténység szabályai, mely szerint "Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket." (Jézus mondta) Amikor tehát más nemzeteket gyalázunk, az nem hazaszeretet, hanem a gyűlölet egyik formája. Más kérdés, hogy ha minket támadnak, meg kell védenünk magunkat... ám nekünk, magyaroknak nem a gyűlölködésben, hanem ősi keresztény hitünkben, a magyarok Istenében lakik az erőnk. Gyűlölködésben soha nem leszünk olyan "jók", mint egyes népek, úgyhogy ezen az úton nem is érdemes elindulni. Nekünk, magyaroknak óriási a teremtő erőnk - ha összefogunk és egy célért dolgozunk, mert olyan teremtő nyelvet használunk, amely más népeknek nem adatott meg. Ha mindenki arra koncentrálna, azért imádkozna, és arról beszélne, hogy felvirágozzon az országunk, egészen bizonyosan sikerülne megvalósítanunk a "Kánaánt", mégpedig igen rövid idő alatt. Amíg viszont az energiánk nagy része gyűlölködésre megy el, meg arra, hogy mindenben hibát keresünk és mindenkibe és mindenbe belekötünk, nem jutunk előre...

Mit szólnátok, ha elindítanánk egy spirituális mozgalmat, amely kivételesen nem a Föld gyógyítását tűzi ki céljául, hanem "csak" Magyarország felvirágoztatását?!
Benne vagytok?!

Itt egy riport Balogh Bélával. Szerintem nagyszerű:

2011. február 21., hétfő

Próbáljátok ki!

Kiteszem ide a linket, mert érdemes megnézni. A megjegyzésekben küldte "bukovinai", köszönet érte.

Csigaszabó írta, hogy egy külföldi ösztöndíj nyitotta fel a szemét a hazájára, és ezzel én is ugyanígy voltam. Mindig elvágyódtam az országból, mindaddig, míg  20 évesen kaptam egy féléves ösztöndíjat Németországba. (Fiatalon én is azt hittem, hogy máshol kolbászból fonják a kerítést :-) 

Bizony mondom, hogy alig bírtam ki azt a pár hónapot.
A németek ugyanis lenéztek, kinéztek maguk közül (tisztelet néhány kivételnek), nem barátkoztak velem, és én ezt sehogyan sem értettem, hisz nálunk a külföldit, a vendéget akkoriban mindenki a tenyerén hordozta. Nem értettem, hogy mi lehet velem a baj, hiszen itthon sok barátom volt... Később persze rájöttem, hogy nem velem volt baj, a többi külföldivel ugyanis jól megértettük egymást, némelyikkel máig barátok maradtunk.
Minden esetre leckének nagyon jó volt. Megtanultam értékelni Magyarországot, a magyarságomat. És azóta soha egyetlen nációra se nézek fel (és persze nem is nézek le senkit). Minden helyére került... Tudom, hogy mi magyarok itt vagyunk itthon. Ez a mi várunk. És ha valaki vendégként jön hozzánk, az ne hőzöngjön, hanem értékelje, hogy itt lakhat nálunk. Ráadásul a házirend a mi házirendünk, amit a vendégnek illik, sőt kötelező betartania.
A hazaszeretet egyik lényeges pontja, ha az embernek van tartása, jó értelemben vett nemzeti büszkesége. Ha tartja magát annyira, mint a francia, a német, az olasz, vagy épp az amerikai...

2011. február 20., vasárnap

A HAZASZERETET HETE

Ezen a héten arra lennék kíváncsi, hogy vajon milyen az igazi hazaszeretet...
A kérdés akkor merült fel bennem, amikor láttam, amint egymásnak feszült múlt nyáron a Magyarok Szövetsége és a Kurultáj: Azok a szövetségek, amelyeket nagyra tartottam, mert úgy hittem, hogy végre tényleg a magyarság összefogásáról szólnak. Aztán persze kiderült, hogy üzlet és politika van a rivalizálás mögött és a látszat csal. Nagy szavak, melldöngetés, hogy mekkora magyarok vagyunk, és már megint a széthúzás...  

Szerintetek milyen a valódi hazaszeretet, és hogyan lehetne végre orvosolni ezt a széthúzós "magyar betegséget"?!

2011. február 14., hétfő

A HÁZ hete

Ez a hét a HÁZ hete lesz.
Befolyásolja-e a ház, vagy a lakás fekvése, berendezése a benne élők életét...
Működik-e nálunk a kínai feng shui szellemisége...
Milyen a magyar ház szerkezete...

A magyar ház mágikus titkai című könyvemben írok ezekről a dolgokról, de hátha vannak egyedi kérdések. Most itt az alkalom, hogy megvitassuk őket. 

2011. február 11., péntek

Vízcsepp és tenger

Még egy dolgot szeretnék elmondani a hittel kapcsolatban.
A mai divatos ezoterikus irányzatok azt mondják, hogy istenek vagyunk, és nincs szükségünk külső istenek tiszteletére. Mindent meg tudunk teremteni, létre tudunk hozni. Mindent meg tudunk gyógyítani, minden gazdagság a miénk lehet, ezért aztán Jézus illetve a Teremtő nevét ki sem ejtik, legfeljebb Univerzumról beszélnek.

Véleményem szerint ezzel nem tesznek mást, mint az amúgy is termetes emberi egót növelik, és tudatosan elválasztják a Teremtőjétől. Az emberben való lehetőségekkel nincs semmi baj, mert azok tényleg bennünk vannak, ám ha elválasztjuk magunkat Jézustól, a Teremtő földi megjelenésétől, a bennünk rejlő lehetőségek mit sem érnek...

Ha Isten a tenger, mi vagyunk egy vízcsepp a tengerben.
A vízcsepp ugyan azonos összetevőkkel rendelkezik, mint a tenger, mégsem képes a tengerrel azonos dolgokra. A vízcsepp kielégíti például egy kolibri szomját, de hiába szeretne 100 méteres hullámokat korbácsolni, és cunamit csinálni, mert sehogysem fog menni.
Akkor fog csak sikerülni, ha képes egyesülni sokmilliárd másik vízcseppel, és egy akarat, egy cél vezérli őket.
Ezt a sokmilliárd másik vízcseppet hívjuk mi keresztények Jézusnak, vagy Teremtő Istennek. A katolikus szertartásban Krisztus teste és vére ezt az egyesülést jelképezi.

Ha az a bizonyos vízcsepp mindig csak magával törődik, kizárólag önmagát akarja megvalósítani, és nem képes áldozatot hozni másokért, akkor bizony nem lesz több, mint egy jelentéktelen egoista vízcsepp, amely egykettőre "felszárad", és soha nem éri el a tengert. Ugyan veri a mellét, hogy ő maga a tenger, de attól még nem az.
Amikor Jézus a Földön járt, megmutatta, hogyan lehet nagy erőre szert tenni, hogyan lehet "tengerré válni": Feltétel nélküli szeretettel és a legmagasabb rendű áldozattal a többi ember iránt. Ő érdekes módon "nem arra gyúrt", hogy minden áron megvalósítsa önmagát... 
Aki mindazt tudja, amit Jézus tudott, az már akár verheti a mellét, hogy ő az Isten. Ám az ilyen ember (ha létezik) már inkább csendben teszi a dolgát.

2011. február 10., csütörtök

Levelek...

Valamelyik nap ezt írta nekem Vadimari:
"Hogy templomba jársz, ráadásul katolikus "szer"tartásra ha jól sejtem, az bizony mély döbbenettel tölt el a Szer-Tan elolvasása és a film megnézése után."
Ma pedig levelet kaptam Zsoltitól, amely tökéletes válasz az előzőre. Köszönöm neki. Én sem tudtam volna jobban leírni. Idézek a levélből:
"Te összekötöd a hagyományainkban megjelenő kozmikus összefüggéseket a
jézusi kereszténységgel és az Istenhittel és ez így van jól, hiszen a
logikus gondolkodás, szív, érzelem, hit és szeretet nélkül mit sem ér."

Bizony, éppen ezért járok templomba, mert pont a katolikus templomban találom meg az összes jelképet, amelyekről a könyveimben írok. A kereszténység ugyanis minden ízében magyar, amint a mi ezeréves hagyományaink is keresztények. Magyarország több, mint ezer éve a Szűzanya védelme alatt álló keresztény ország, és ebből a tényből mit sem von le az egyház vagy a papság aktuális állapota, vélekedése vagy viselkedése. Ha a papság és az egyház nem tartja be a szeretet törvényét, az nem az én problémám. Attól a templom még templom, és az áldás az áldás. A papságra és az egyházra ugyanúgy érvényes a szabály, mint az isteni erővel gyógyítókra. Aki viszont teljesen elhagyja a templomot , mert nem ért egyet az egyház egyes megnyilvánulásaival, kiönti a fürdővizet a gyerekkel együtt...

2011. február 9., szerda

Hit vagy bizonyosság

Hinni, bízni benne, vagy tudni, hogy létezik... milyen különbség.
És milyen jó lenne, ha át tudnánk adni egymásnak a bizonyosságot - de sajnos nem tudjuk. Hiába mondja el egyikünk, hogy ő látta a Jóistent, és beszélgetett vele - a többiek legfeljebb rácsodálkoznak, de nekik ez nem lesz bizonyosság. Hiába mondom el én a saját élményeimet, abból sem lesz másoknak tudás, vagy meggyőződés.
A hit viszont szükséges ahhoz, hogy szép lassan mindenki megkapja a maga bizonyosságát és tudását, ha szeretné, ha kéri. Mert abban biztos vagyok, hogy mindegyikünk megkapja, de mindenki másként. Hit nélkül viszont nehéz bizonyosságot SZERezni, hisz ha az agyunk, a tudatunk elzárkózik valamitől, nem veszi észre a jeleket. Figyeljétek meg, hogy amikor mondjuk házat keresünk, mindenütt meglátjuk az "eladó" táblákat, viszont ha nem keresünk, nem nagyon vesszük észre.
A hittel az agyunkat "Istenkereső üzemmódra" hangoljuk. :-)

Szerintetek hogyan lehet eljutni a hittől a bizonyosságig?!

2011. február 8., kedd

Honnan tudjuk, hogy van Isten?!

Ezt a kérdést nagyon sok ember felteszi... és mivel a legtöbb embernek még nem mutatkozott be Jézus személy szerint (vagy ki tudja...), így azt mondják, hiszem, ha látom, - és inkább nem hiszik.

Most pedig elmondom, hogy én honnan tudom, hogy van Isten.


Itt van például ez a madár... Nézzétek meg, micsoda színei vannak, milyen tökéletes a formája, mennyire művészi alkotás. Én beleszerettem, amikor először megláttam :-) Ráadásul él, mozog, hangot ad, repül, szaporodik, és éppen illik a többi élőlény rendszerébe. Nekem ez tökéletes bizonyíték arra, hogy van Isten, mert ha nekem, mint embernek most kiadná valaki a feladatot, hogy tervezzek egy új működő madarat, ami eltér az eddigiektől, maximum egy szoborig terjedne a tehetségem, pedig alkotó ember vagyok. Az is nagyon valószínű, hogy ez a madár nem a véletlen, vagy az evolució műve. Ezt onnan tudom, hogy az emberi alkotások is többnyire tervezés és sok-sok gondolkodás után születnek csak meg. Szóval, aki ilyen madarat képes létrehozni, azt az erőt én bátran nevezem Istennek.
Mindez persze csupán nekem szól, mert az én lelkem így érti meg a Teremtő világát.

Ti honnan tudjátok, hogy van Isten?! 

2011. február 7., hétfő

Na, akkor tisztázzuk...

Kedves Blog-olvasók!

Azt gondolom, hogy tisztázok néhány dolgot, amelyet eddig nem tisztáztam.
Ez a blog egy keresztény blog, ami annyit jelent, hogy én nemcsak hiszek a Jóistenben, az Istenanyában és Jézusban, hanem tudom, hogy léteznek, és ezt a könyveimben bizonyítom a magyar rovásjelek, a magyar nyelv és a népmeséink segítségével.  Ez a könyveim, és minden megnyilvánulásom alapja, legalábbis szeretném, ha mindig így lenne.  A blogot jó szándékkal hoztam létre, és jó szándékkal is működtetem. Arra kérek viszont mindenkit, aki nem ért egyet ezzel az alapállással, hogy azt tartsa meg magának, és nyisson az álláspontjáról saját blogot, ahol maga köré gyűjtheti a hasonló gondolkodású társait. Elfogadom, hogy mindenkinek lehet más véleménye, annak hangot is adhat, de amikor személyeskedésbe csapnak a dolgok, azt már nem szeretem, és mivel ez itt az én "virtuális házam", mondhatom, hogy köszönöm, de nem kérek az ilyen látogatásokból. Én személy szerint senkit nem támadtam meg, nem ítéltem meg, fordítva viszont ez nem mondható el, és nekem nem az a dolgom, hogy személyes fúrkálódásokra válaszolgassak. A fúrkálódás, sértegetés nem az önálló gondolkodás kategóriája. Most még ez egyszer megteszem, hogy válaszolok erre a levélre, mert a heti témába vág, és szerintem tanulságos:

"Kedves Színia! Egyetértek azokkal, akik azt mondják, ha nekünk ingyen kell gyógyítanunk, TE is add ingyen a könyveidet. Nem tudhatja senki, Jézus mit hogyan tett, mert senki nem volt ott személyesen a ma élők közül, és a leírások is utána több 100 évvel később keletkeztek. Én itt elköszönök.
Te az oldaladon a "tanfolyamod" keretében megítélsz embereket, másokat is erre biztatsz, összeugrasztod az olvasóidat, rájuk erőlteted a véleményedet. Másnak ugye nem lehet igaza. Ha teljes mértékben fenn lennél a Szer-hálón, nem tennél ilyet, nem lennének ilyen negatív gondolataid, és nem lettél volna 3x influenzás 2-3 hónap alatt, ahogyan írtad. Tanfolyamodra Neked van leginkább szükséged.

További munkádhoz, könyveidhez sok sikert kívánok, és jó egészséget!

Katica "


Kedves Katica!

Köszönöm szívből jövő jókívánságaidat. És persze teljesen igazad van, mert én nem vagyok mindig a SZER hálón, bár nagyon SZERetném, ha ott lehetnék. És igen, szoktam beteg is lenni. Mi több, vannak problémáim, amelyek megoldásra várnak. Ráadásul milyen sok... És az is bizonyos, hogy a "tanfolyamom" sem tetszik mindenkinek, viszont én sokat tanulok belőle. (Egyébként ez is ingyen van.) Ha még egyszer végigolvasod az írásaimat, rá fogsz jönni, hogy nem én ítéltelek meg, hiszen én csupán elmondtam, hogy mit gondolok az isteni erővel való gyógyításról, és nem rólad alkottam véleményt, hisz azt sem tudom, hogy ki vagy. Ezután feltettem néhány kérdést MINDENKINEK, aki ezt a blogot olvassa.
Vajon miért pont te érezted mindezt sértésnek?! Én hiszek abban, amit Jézus mondott és tett, mert az a tudás a lelkemben él. A könyveimet ennek köszönhetem, és abban BIZONYÍTÉKOK vannak. Ha a te lelkedben nem él ez a tudás, és Jézusnak nem hiszel, akkor hogyan és kinek az erejével gyógyítasz?!

A könyvekkel kapcsolatban: Van itt egy bejegyzésem valahol a blogon, ahol felajánlottam, hogy aki szeretné külföldre vinni, adni, küldeni a magyar tudást, szóljon, és ingyen megkapja az angolra lefordított Akirema könyvemet. Máig jelentkeznek rá, és viszik a könyvet. Neked is szívesen adok belőle. A 20 éven át létrejött tudásom legjava, amiből magam készítettem filmet, pedig megtalálható a blog jobb felő sarkában, ugyancsak INGYEN. (Szertan filmem).

Üdvözlettel: Színia

2011. február 6., vasárnap

Vasárnap

Mivel a megjegyzésekből kiderült, hogy ezen a héten sokan félreértették a mondandómat, ezért ma úgy mentem a templomba, hogy azt kértem, hadd lássak tisztán ez ügyben, hátha tévedésben vagyok.
A mai evangélium így szólt:

"Oszd meg kenyered az éhezővel,
vidd be házadba a szegény bujdosókat,
ha mezítelent látsz, ruházd fel,
és ne zárkózz el testvéred elől!
Akkor eljön világosságod,
mint a hajnalhasadás,
és hamar beheged a sebed.
Igazságod jár előtted,
és az Úr dicsősége lesz mögötted.
Ha segítségül hívod az Urat,
ő válaszol,
ha kiáltasz, ezt mondja:
Itt vagyok!"

A SZER háló másként Krisztusháló. Az önálló gondolkodás pedig csak akkor lesz valóban önálló, ha a lélek és a tudat együtt gondolkodik, és a lélek EGY a Teremtővel. Az önálló gondolkodás Isten nélkül szívtelen világot eredményez. Olyat, ahol a beteget csak akkor gyógyítják meg, ha van pénze. Olyat, ahol hagynak embereket megfagyni az utcán, mert nincs pénzük lakásra. Olyat, ahol a tudást kisajátítják, titkosítják, vagy jó sok pénzért eladják.
Ezért a következő hét a HIT hete lesz...

2011. február 4., péntek

AnneLili kérdésére

Kedves AnneLili! A betegség egy energetikai probléma. Olyasmi, mint egy kiürült, vagy piszkos vízzel teli vödör (sokszor lyukas vödör), amit tele kell tölteni, vagy át kell mosni  életerővel. Ez a "vödör" rendelkezik egy "radarral", így folyamatosan keresi az életerő forrását. Ha a gazdája képes csatlakozni a Szerhálóra, akkor megoldódott a probléma, és a gyógyulás beindul. Amennyiben azonban nem képes csatlakozni, más emberektől tud csak életerőhöz jutni.
Egy beteg gyógyító a betegével azonnal energetikai összeköttetésbe kerül, és így rossz esetben  egymástól próbálnak energiát szerezni.Az erősebb vesz el a gyengébbtől. Az energia-csere közben a "piszkos víz" is távozik a csatornán, tehát kapcsolatba kerülnek egymás bajaival, akár ki is cserélhetik azokat.
Mindez a probléma nem áll fenn, ha csatlakoznak a Szerhálóra, ám ha csatlakoztak, akkor már nincs szükség gyógyítóra, mert a Szerháló a felvett "piszkos vizet" azonnal átlényegíti. :-)
Akkor van szükség gyógyítóra, amikor a beteg nem tud csatlakozni a Szerhálóra, a gyógyító viszont tud. Ilyenkor közvetítheti a betegnek a Szer erejét. (Amikor Jézus gyógyított, ily módon gyógyított. Elég volt, ha megfogta a beteg a köntöse szélét.)
Ám ez sem végleges megoldás, mert ha a beteg nem tanulja meg, milyen, amikor a Szer etet,   akkor a betegség bár átmenetileg javul, előbb-utóbb visszatér.

A kérdés, hogy melyik gyógyító tud valóban rákapcsolódni a Szer-re...
A Szer ugyanis pénzért nem adható-vehető.

2011. február 3., csütörtök

Energia-helyzet és betegség

Mivel az önálló gondolkodás hete van, megkérdezném, hogy szerintetek hogyan működnek a betegségek energia-szempontból. Miért nem célszerű, ha beteg ember gyógyít... Vagy esetleg mégis célszerű?!

2011. február 2., szerda

Visszaszámlálás

Ma van a házioltár-készítő verseny utolsó napja. Holnaptól  lehet szavazni az alkotásokra. A győztes eltölthet egy hetet családostul a demjéni gyógyfürdő, Eger és a Bükk mellett lévő barlangomban.

2011. február 1., kedd

Dobogókő

Az ezoterikus témákban még nagyobb a téves információk aránya, mint más területeken, hiszen itt nehéz ellenőrizni az állítások igazát. Dobogókő jelentőségét a neve mutatja egyértelműen, és persze a azok a gyógyulások, sugallatok és egyebek, amelyek ott születtek, születnek. Őszintén megmondom, én nem nagyon hiszek a divatos guruknak, vagy önjelölt mestereknek, táltosoknak. Annak idején a táltosok a megfelelő tulajdonságok alapján kiválasztották az utódukat, hosszú éveken át tanították, és így adták át a tudást. A mai táltosok másként működnek. (Tisztelet a kivételnek, ha valaki ismer kivételt...)
Amennyiben én ma guru szeretnék lenni, akkor keresnék egy jó marketingest, kitalálnánk valami jó kis mágikus mesét, hogyan is világosodtam meg, majd meghirdetnénk egy tanfolyamot sok-sok pénzért. Kell még egy kis karizma, amivel minden szélhámos rendelkezik, és máris jöhet a hatalmas és hiszékeny követő tábor, akik behunyt szemmel (hisz állandóan "meditálnak") mennek a "mester" után. Elhiszik, hogy ha a "mester" majd beavatja őket, akkor angyalokkal fognak társalkodni, mindenkit gyógyíthatnak, sőt külön trónt kapnak a mennyekben, és persze ezzel a többi ember fölé emelkednek.  (Az nem probléma, hogy nem tudják megoldani a magánéleti bajaikat, vagy hogy haragban vannak a fél faluval, ráadásul 20 éve betegek.)

Bennetek nem merül fel, hogy pl. a beteg ember először gyógyítsa meg saját magát, és csak azután próbálkozzon másokkal?! (Már persze, ha kérik.)